Λαχανικά και φρούτα

2012-07-16 11:53

Θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής σας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και δεν περιέχουν πρακτικά καθόλου λίπος (εκτός από το αβοκάντο και τις ελιές). Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των λαχανικών και των φρούτων είναι το ότι περιέχουν μικρή ποσότητα θερμίδων ανά μονάδα βάρους και έτσι μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα τροφής, ώστε να καλύψουμε την πείνα μας, χωρίς παράλληλα να πάρουμε πολλές θερμίδες. Όταν ψωνίζετε τυποποιημένες ή επεξεργασμένες τροφές, πρέπει να γνωρίζετε τα εξής: Τα λαχανικά που παρασκευάζονται με βούτυρο, κρέμα γάλακτος ή τυρί, γίνονται αυτόματα πλούσια σε λίπος. Τα τηγανητά λαχανικά έχουν πάντα περισσότερο λίπος και θερμίδες από ό,τι έχουν τα λαχανικά που παρασκευάζονται χωρίς λίπος. Τα φρούτα που είναι φρέσκα ή σε κονσέρβα με νερό έχουν λιγότερες θερμίδες από τα φρούτα που είναι σε κονσέρβα με χυμό ή σιρόπι. Στραγγίζετε πάντα από το σιρόπι τους τα φρούτα σε κονσέρβα. Τα λαχανικά είναι σημαντική ομάδα τροφίμων για την υγεία γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. (Φυτικές ίνες: προστατεύουν από την παχυσαρκία και την κυτταρίτιδα βοηθούν στην ρύθμιση σακχάρου στο αίμα, στην δυσκοιλιότητα, στην ρύθμιση της χοληστερίνης). Το καθημερινό μας μενού πρέπει να περιέχει λαχανικά (ωμά ή βρασμένα) δύο φορές την ημέρα. Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι εξίσου καλά με τα φρέσκα, αρκεί να παράγονται με απότομη ψύξη και όχι με βραδεία (η βραδεία ψύξη συρρικνώνει τα λαχανικά. Σε κάποιες περιπτώσεις τα λαχανικά σε κατεψυγμένη μορφή, είναι καλύτερης βραδεία (η βραδεία ψύξη συρρικνώνει τα λαχανικά. Σε κάποιες περιπτώσεις τα λαχανικά σε κατεψυγμένη μορφή, είναι καλύτερης ποιότητας από τα φρέσκα, γιατί ψύχονται στο ποθητό στάδιο ωρίμανσης και διατηρούνται σ' αυτό).