Λίπη και έλαια

2012-07-16 12:01

Θα πρέπει από την αρχή να γίνει κατανοητό ότι όλες οι λιπαρές ουσίες (ζωικές ή φυτικές, σε υγρή ή στερεή μορφή) έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες ανά μονάδα βάρους. Η διαφορά βρίσκεται στο εάν και πόσο ευνοούν την εμφάνιση αρτηριοσκλήρωσης ή εάν προστατεύουν από αυτήν. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι θερμίδες των λιπαρών ουσιών είναι υπερδιπλάσιες ανά μονάδα βάρους από τις θερμίδες των άλλων συστατικών των τροφίμων (πρωτεϊνών και υδατανθράκων) και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται γενικά σε περιορισμένη ποσότητα. Τη βάση της διατροφής σας σε λιπαρά πρέπει να αποτελεί το ελαιόλαδο. Είναι το μοναδικό πρακτικά λιπαρό προϊόν με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Αγοράζετε και χρησιμοποιείτε σε περιορισμένη ποσότητα μαργαρίνες και φρέσκο βούτυρο. Οι μαργαρίνες, αν και παρασκευάζονται από πολυακόρεστα φυτικά έλαια, υπόκεινται σε συγκεκριμένη επεξεργασία για να αποκτήσουν στερεή μορφή, η οποία καταστρέφει όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες και πολλές φορές τους προσθέτει και πολλές επιβαρυντικές. Επειδή η μαργαρίνη διαίτης περιέχει νερό, είναι δύσκολο να τη χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα. Είναι χρήσιμη όμως στο άλειμμα. Ελέγξετε την ετικέτα του φυτικού ελαίου που χρησιμοποιείτε και διαλέξτε ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο ή σογιέλαιο. Αποφεύγετε το βαμβακέλαιο. Οι ξηροί καρποί, οι ελιές και το αβοκάντο είναι πλούσια σε λιπαρά και συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των λιπών. Καθώς είναι πλούσια σε θερμίδες, καλό είναι να τα αγοράζετε περιστασιακά και μόνο.

Η σοκολάτα, η ινδική καρύδα, το λάδι καρύδας, το λάδι από κουκούτσι καρύδας και το φοινικέλαιο περιέχουν περισσότερα κεκορεσμένα από ό,τι ακόρεστα λίπη. Όταν διαλέγετε προϊόντα από το εμπόριο που περιέχουν αυτά τα συστατικά, διαβάζετε τις ετικέτες που σας πληροφορούν για τα λιπαρά οξέα. Οι τροφές που αγοράζετε θα πρέπει να περιέχουν διπλάσια ακόρεστα, από ό,τι κεκορεσμένα λιπαρά.

Συνήθως, η πληροφορία για τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα δεν υπάρχει στην ετικέττα του προϊόντος, αλλά αυτά μπορούν να υπολογιστούν, αν αφαιρέσουμε τα πολυακόρεστα και τα κεκορεσμένα από το σύνολο του λίπους. 

Ώρα για φαγητό...